Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Αδυνατίζουν τα φύκια;

Τι καινούριο παρουσιάστηκε στο 18ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, ECO 2011, στην Κωνσταντινούπολη;
Τα αλγινικά άλατα προέρχονται από διάφορα είδη φυκιών και χρησιμοποιούνται στο εμπόριο κυρίως ως σταθεροποιητές γεύσης σε διάφορα τρόφιμα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν προσελκύσει οι ιδιότητες της αυξημένης πρόκλησης κορεσμού και συνεπώς της μειωμένης ενεργειακής πρόσληψης των διαλυτών φυτικών ινών των ουσιών αυτών.
Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή διατροφής από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης A. Astrup, παρουσίασε μια πρωτοποριακή μελέτη δείχνοντας ότι συμπληρωματική χορήγηση αλγινικών αλάτων μπορεί να μειώσει τον κορεσμό, την ενεργειακή πρόσληψη και το βάρος σε παχύσαρκα άτομα.
Συγκεκριμένα, σε μια διπλά - τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη σε 96 παχύσαρκους ασθενείς χορήγησαν ένα ρόφημα με την ουσία αναφοράς, ενώ στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκε ρόφημα χωρίς την ουσία (placebo).
Παράλληλα, όλοι οι παχύσαρκοι ακολούθησαν και ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο. Βρέθηκε ότι η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα με τα αλγινικά άλατα έχασε περισσότερο βάρος στις 12 εβδομάδες (6,7 κιλά έναντι 5,0 κιλών) από ότι στην ομάδα που δεν χορηγήθηκε το συμπλήρωμα.
Περιμένουμε λοιπόν περισσότερες μελέτες που ίσως μας δώσουν ένα ακόμα όπλο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Πηγές: www.nutrimed.gr Jensen MG et al. ECO 2011 The effect of 12 weeks alginate supplementation on weight loss in pbese subjects: a randomized controlled trial

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου