Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Βρώμη: μια μοναδική τροφή για τα παιδιά!

Γράφει ο
Κωνσταντίνος Ξένος
Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc.
M.Sc. in Nutritional Medicine - University of Surrey
www.kxenos.gr


Εκατό χρόνια πριν, η βασική διατροφή του ανθρώπου περιελάμβανε περίπου 200 τρόφιμα, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να παρασκευάζονται σε ατομικό επίπεδο από πρώτες ύλες, στις οποίες είχε άμεση πρόσβαση ο άνθρωπος (πχ τυρί και γιαούρτι από γάλα, ψωμί από αλεύρι, κλπ).

Σήμερα, περισσότερα από 80.000 τρόφιμα κατακλύζουν τη παγκόσμια αγορά, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή…

Η ικανοποίηση, όμως, αυτή αφορά, κυρίως, στις γευστικές προτιμήσεις και ελαχίστως στις διαθρεπτικές ανάγκες, με αποτέλεσμα οι τροφές που ευεργετούν σώμα και «πνεύμα» να εξακολουθούν να είναι λίγες…
Μια από τις τροφές αυτές είναι σίγουρα η βρώμη, που αξίζει να την εντάξετε στη διατροφή των παιδιών σας (και όχι μόνο…).

Η μοναδική θρεπτική αξία των νιφάδων βρώμης, έγκειται στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυσικά σε φυτικές ίνες (κυρίως β-γλυκάνες), 
η ευεργετική δράση των οποίων «αγκαλιάζει» το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα.
Μια μόλις μερίδα των 40 γρ. νιφάδων βρώμης, αρκεί για να καλύψει το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες!!

Τα «καλά» της βρώμης, όμως, δε σταματούν εδώ : Μια «οικογένεια» αντιοξειδωτικών ουσιών, οι αβενανθραμίδες, έρχονται να προσθέσουν τη δική τους αξία, στο μεγάλο ψηφιδωτό των πολύτιμων ουσιών, που βρίσκουμε στις νιφάδες βρώμης. Παράλληλα, η βρώμη εμπεριέχει μόλις ίχνη αλατιού και σακχάρων, κάτι πολύ σημαντικό για τα μικρά παιδιά…

Η έννοια της ισορροπημένης διατροφής, που αντικατοπτρίζει θαυμάσια το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, έχει στη βάση της τη καθημερινή κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων αυτών.
Όταν, όμως, μιλάμε για δημητριακά και ισορροπημένη διατροφή, αναφερόμαστε σε αδρά επεξεργασμένα δημητριακά και όχι σε προϊόντα δημητριακών, που η έντονη επεξεργασία τους τα έχει «απογυμνώσει» από σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι νιφάδες βρώμης προσδίδουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέγιστα διατροφικά οφέλη, αφού φτάνουν στο πιάτο μας με όλες τις αξίες αυτού του πολύτιμου δημητριακού.
Η Μεσογειακή Διατροφή οφείλει τις ευεργετικές της επιδράσεις σε μια μοναδική
«συνεργασία», που συντελείται μεταξύ των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

Όταν, για παράδειγμα, ετοιμάζουμε το πρωινό του παιδιού μας, με γάλα χαμηλών λιπαρών, βρώμη, μέλι, κανέλα και κομματάκια μήλου, δεν έχουμε απλά ένα νοστιμότατο πρόγευμα, αλλά συνδυάζουμε τα αντιοξειδωτικά οφέλη της κανέλας και του μελιού, με τις μοναδικές φυτικές ίνες της βρώμης και τις ευεργετικές πρωτεΐνες του γάλακτος, δίνοντας μια μοναδική θρέψη στο παιδί μας.

Η ποικιλία (ιδιαίτερα σε φυτικές τροφές) ήταν και θα είναι η λέξη κλειδί για την εφαρμογή του μοναδικού μοντέλου διατροφής, που ονομάζουμε Μεσογειακή Διατροφή.
Και στην ποικιλία αυτή μπορεί να συμβάλει μέγιστα η βρώμη, διευρύνοντας τις θρεπτικές αξίες των δημητριακών, πέρα από αυτές του σιταριού και του καλαμποκιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου