Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Βελονισμός – Μια μικρή εισαγωγή

Λιάπης Αθανάσιος, Βελονιστής –Βιοσυντονιστικής
Λιάπης Ιωάννης, Νευρολόγος – Βελονιστής
Ο βελονισμός είναι μία εναλλακτική ιατρική θεραπευτική. Ένα από τα παλαιότερα θεραπευτικά συστήματα  σε όλο τον κόσμο που εμφανίζεται στην Κίνα το 2.000 π.χ.
Σε  επιστημονικό επίπεδο ο βελονισμός έχει μελετηθεί από Νευροεπιστήμονες ερευνητές και απεδείχθη ότι η εφαρμογή του σε πειραματόζωα παράγει τα αποτελέσματά του μέσω της ρύθμισης του νευρικού συστήματος, προκαλώντας την αύξηση των βιοχημικών ουσιών καταπολέμησης του πόνου στον εγκέφαλο με πρώτες τις ενδορφίνες «τα ενδογενή οπιώδη»(και πολλές άλλες που προστέθηκαν σε μεταγενέστερες έρευνες π.χ. εγκεφαλίνες κ.ά.). Συνεπώς  δρα αλλάζοντας  τη χημεία του εγκεφάλου με την αύξηση της απελευθέρωσης  νευροδιαβιβαστών και νευροορμονών (π.χ. σεροτονίνη).
Επίσης Νευροαπεικονιστικές μέθοδοι κατά την διάρκεια των πειραμάτων καταγράφουν  αύξηση της δραστηριότητος σε περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου που έχουν  σχέση με τον πόνο και μείωση της δραστηριότητος στην περιοχή του Λυμπικού συστήματος του εγκεφάλου «limbic system». Είναι επομένως σύμφωνα με την λογική της Δυτικής Ιατρικής αντανακλασιοθεραπεία – « ένα ερέθισμα στο σώμα από την βελόνα προκαλεί αντανακλαστικά την αύξηση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο»- με αποτέλεσμα την ρύθμιση των λειτουργιών και την θεραπεία των παθήσεων μέσω του νευρικού συστήματος το οποίο και προκαλεί την επιθυμητή ομοιοστασία στον οργανισμό.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική που είναι ενεργειακό σύστημα ιατρικής,  ασθένεια προκύπτει από τη διαταραχή της ροής του qi ( «τσί» ζωτική ενέργεια) στους μεσημβρινούς και τη διαταραχή της ισορροπίας  του yin και yang στα όργανα (κάτι αντίστοιχο του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος της δυτικής ιατρικής). Επομένως η θεραπεία του βελονισμού με την τοποθέτηση των βελονών έρχεται να αποκαταστήσει την ισορροπία της ροής της ζωτικής ενέργειας του qi  (π.χ. στα σύνδρομα διακοπής της ροής της ενέργειας) ή την αποκατάσταση της ισορροπία του yin και yang στα διάφορα όργανα του σώματος. Από την στιγμή που θα αποκατασταθούν αυτές οι ισορροπίες θα αποκατασταθεί και η υγεία.
Ο τρόπος θεραπείας
Ο τρόπος θεραπείας περιλαμβάνει την τοποθέτηση  λεπτών (σαν τρίχες), στερεών, αποστειρωμένων μίας χρήσεως μεταλλικών βελονών, στα σημεία που βρίσκονται πάνω στους μεσημβρινούς. Η εφαρμογή των βελονών είναι ανώδυνη. Ο ασθενής μένει με τις βελόνες από 20΄- 45΄ και συνήθως μετά από λίγο χρόνο από την τοποθέτηση τους  νοιώθει υπερβολικά ήρεμος. Ένα ποσοστό ασθενών νοιώθει υπνηλία, και κάποιοι όσο και αν φαίνεται παράξενο κοιμούνται κατά την διάρκεια της θεραπείας.(τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στην αύξηση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο).
Παθήσεις που έχει εφαρμογή
Στην Δυτικές χώρες  κύρια εφαρμογή είναι η καταπολέμηση των χρόνιων επώδυνων εκφυλιστικών παθήσεων. Οστεοαρθρίτιδες σε διάφορες αρθρώσεις – γονάτου, ισχίων, ώμων, κ.τ.λ. – επικονδυλίτιδα, ινομυαλγίες, κεφαλαλγίες, ημικρανίες, αυχενικό σύνδρομο (πόνος στον αυχένα) , οσφυαλγία, ισχιαλγία, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Θεραπεία διαφόρων νευρώσεων, και αγχωδών καταστάσεων, της  αντιδραστικής μελαγχολίας, της νυχτερινής ενούρησης. Η εφαρμογή του βελονισμού απαλλάσσει  από εθισμούς – διακοπή καπνίσματος. Ο βελονισμός βοηθάει στη θεραπεία του ευερέθιστου εντέρου – κολίτιδας σε αλλεργίες όπως το αλλεργικό συνάχι –ιγμορίτιδες, στο  αδυνάτισμα και ιδιαίτερα σε προβλήματα τοπικού πάχους.
Σημαντικές παρενέργειες δεν υπάρχουν αν τηρηθούν οι κανόνες αποστείρωσης του δέματος και η εφαρμογή του βελονισμού γίνει από εκπαιδευμένο  στην θεραπεία του βελονισμού θεραπευτή. Ο βελονισμός εκτός από τα ιδιωτικά ιατρεία εφαρμόζεται και στα νοσοκομεία σε «κλινικές πόνου» στην Αμερική, Αγγλία,  Αυστραλία και στην Ελλάδα (κλινική πόνου ΑΧΕΠΑ). Υπάρχουν επίσης και ασφαλιστικά ταμεία που αναγνωρίζουν το κόστος θεραπείας σε ασφαλισμένους τους (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία τραπεζικών). Ένας μέσος αριθμός θεραπειών για την επίλυση ενός προβλήματος είναι περίπου 10 συνεδρίες.
Διάφορες θεραπευτικές βελονισμού περιλαμβάνουν τον ωτοβελονισμό, τον κρανιοβελονισμό, τον ηλεκτροβελονισμό χρησιμοποιούνται επίσης για την διέγερση των σημείων του βελονισμού παραδοσιακά η μόξα και τελευταία τα λέιζερ οι υπέρηχοι κ.ά.
Η εκπαίδευση είναι καθορισμένη από κανόνες που έβαλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτή την στιγμή εκτός από πανεπιστήμια της Κίνας διδάσκεται η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και σε πανεπιστήμια στην Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία με διάρκεια σπουδών από 3 -5 έτη (5 έτη είναι οι σπουδές στην Κίνα). Η εκπαίδευση των ιατρών είναι μικρότερης διάρκειας (3-6 μήνες στην Κίνα).
(Δημοσιεύτηκε στα Ιατρικά της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις  28/11/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου